This is a cache of https://discuss.96boards.org/t/i2c5-failing-debian-19-09/8889. It is a snapshot of the page at 2020-07-02T00:01:13.027+0000.
I2c5 failing : debian 19.09 - DragonBoard 845c - 96Boards Forum

I2c5 failing : debian 19.09

hi,

we are trying to use i2c5 device, added the below changes in dts, it is not creating i2c-5 device in i2c-dev, it is failing with “invalid proto 1” . please suggest.

arch/arm64/boot/dts/qcom/sdm845-db845c.dts

&i2c5 {

  •   status = "okay";
    
  •   clock-frequency = <400000>;
    

};
+
+};

+&qup_i2c5_default {

  •   pinconf {
    
  •           pins = "gpio85", "gpio86";
    
  •           drive-strength = <2>;
    
  •           bias-disable;
    
  •   };
    

+};

root@linaro-alip:~# dmesg | grep i2c
[ 3.220593] i2c /dev entries driver
[ 5.242352] geni_i2c 894000.i2c: Invalid proto 1
[ 5.248903] geni_i2c a8c000.i2c: Bus frequency not specified, default to 100kHz.
[ 5.258345] geni_i2c a8c000.i2c: Invalid proto 1
[ 5.263640] geni_i2c a98000.i2c: Bus frequency not specified, default to 100kHz.

root@linaro-alip:/sys/class/i2c-dev# ls
i2c-10 i2c-14/

regards,
vinaysimha

hi,

please download latest firmware release from http://releases.linaro.org/96boards/dragonboard845c/linaro/rescue/19.09/, and update with fastboot the devcfg.mbn file, and try again.

thanks

nico,

still the same error after using the latest firmware. please suggest.
http://releases.linaro.org/96boards/dragonboard845c/linaro/rescue/19.09/

root@linaro-alip:~# dmesg | grep i2c
[ 3.220593] i2c /dev entries driver
[ 5.242352] geni_i2c 894000.i2c: Invalid proto 1
[ 5.248903] geni_i2c a8c000.i2c: Bus frequency not specified, default to 100kHz.
[ 5.258345] geni_i2c a8c000.i2c: Invalid proto 1
[ 5.263640] geni_i2c a98000.i2c: Bus frequency not specified, default to 100kHz.

root@linaro-alip:/sys/class/i2c-dev# ls
i2c-10 i2c-14/

even the i2c-11 also not enabled a88000
i2c-5 -> 894000

regards,
vinaysimha

hi,

I am sorry… I pasted the wrong link… I meant to ask you to try this one:

http://snapshots.linaro.org/96boards/dragonboard845c/linaro/rescue/27/

We know that we have a SPI/I2C config issue in the 19.09 release.

nico,

from these meta-binaries i2c-11 able to detect,
i2c-5 still facing the issue

[ 5.242352] geni_i2c 894000.i2c: Invalid proto 1

root@linaro-alip:/sys/class/i2c-dev# ls
i2c-10 i2c-11 i2c-14

regards,
vinaysimha

Hi Vinay,
There is a issue in old firmware releases, in specific devcfg.mbn file.
Can you download https://releases.linaro.org/96boards/dragonboard845c/qualcomm/firmware/RB3_firmware_20190529180356-v4.zip and flash new devcfg with below fastboot cmd.

$sudo fastboot flash devcfg_a 07-devcfg/devcfg.mbn

That should help resolve invalid proto issue.
thanks,
srini

srini,

this new rb3_firmware also fails with “geni_i2c 894000.i2c: Invalid proto 1”

regards,
vinaysimha

Hi Vinay,
Are you sure you rebooted the board after flashing devcfg.mbn?
–srini

srini,

i had done the reboot also, but still the same error for i2c5.
geni_i2c 894000.i2c: Invalid proto 1”

regards,
vinaysimha

Hi Vinay,
If you are using DB845c you will not be able to use QUP5 for I2C as its configured for SPI. These pins are wired up on Cam Mezz for Altek Kara Module.

All this configuration comes via devcfg file. If you are Qcom OEM you should be able to generate this which fits your hardware layout.

Thanks,
srini

srini,

thanks, i am able to change in the devcfg , now able i2c-5 is accesible.

regards,
vinaysimha

Hi,

I am using kernel version 5.4.41 and this bootloader. I have a custom board based on QCOM 845 chipset.

I am trying to use i2c3 but getting “geni_i2c 88c000.i2c: Invalid proto 2” error. I also try to use my custom devcfg.mbn but with that my board is not getting boot and crashed in ramdump mode.

Can someone please suggest how can i use my custom devcfg.mbn or can use this particular i2c3.

Thanks,
Hiren

You would had not modified the devcfg properly wrt i2c3. Please recheck your changes in devcfg.

Hi,

This devcfg.mbn is working with LE build kernel provided by QCOM and i2c3 is also working in that case. But now i want to use Debian kernel 5.4 and when i use this kernel and my devcfg.mbn then board is not booting.

So, do i need to change Debian kernel 5.4 as per my devcfg.mbn? if yes, what type of change i need to do to get working this scenario.

Or if possible can i get source or tag of devcfg.mbn used by linaro so i can make change and compile it?

Thanks,
Hiren